
TERVOORT EGMOND BOUWDE INVESTA EXPERTISE CENTRUM MET CIRCULAIRE MATERIALEN
‘Voor circulair bouwen heb je je netwerk nodig’
Tervoort Egmond bouwde het InVesta Expertise Centrum in Alkmaar. De opdracht: zet een zo duurzaam mogelijk pand neer. Projectleider Bob de Boer deelt zijn ervaring.
Bob: “Dit project is in een bouwteam voorbereid, samen met Stichting InVesta, BRTArchitecten, Berkhout Tros Bouwadviseurs, Groot Ecobouw, Wesselingh Installaties en Klaver Giant Alkmaar.” Het pand van InVesta moest zo duurzaam mogelijk worden, met gebruikmaking van circulaire materialen waar mogelijk. “En dat is dan meteen het begin van een zoektocht”, lacht Bob.
Op zoek naar circulaire materialen
Bob tipt collega-aannemers: “Als je bouwt met circulaire materialen, kun je het beste zo vroeg mogelijk met alle partners bijeenkomen en je netwerk inschakelen.”
Voordat Tervoort aan de slag ging, lag het ontwerp van de architect al klaar. Bob vervolgt: “Met de ervaring die ik nu heb, zou ik opdrachtgevers adviseren om niet het ontwerp als uitgangspunt te nemen, maar juist de beschikbaarheid van circulaire materialen. Dan is er nóg meer mogelijk.” Normaal gesproken neemt Bob voor materialen contact op met zijn vaste leveranciers. Dat kon nu niet. Bob: “Daarom ben ik samen met collega’s gaan zoeken naar partners die circulaire materialen konden leveren. Zo kwam ik in contact met Stiho.”

Bob de Boer (projectleider bij Tervoort Egmond) en Martijn Borst (verkoper buitendienst bij Stiho) geloven in de kracht van samenwerken bij circulair bouwen.
‘Mijn tip: ga zo vroeg mogelijk met alle partners om tafel’
Ruime keuze in circulaire materialen
Martijn Borst, verkoper buitendienst bij Stiho, vertelt: “Bij Stiho bieden we een groeiend assortiment circulaire bouwmaterialen. Daarvoor werken we samen met onze ‘oogstpartner’. Zo brengen we bouwmaterialen die nog perfect bruikbaar zijn opnieuw op de markt.” Voor dit project leverde Stiho circulaire vurenhouten 2’x3’. Isolatie is vooralsnog niet circulair beschikbaar, maar duurzame isolatie wel. Daarom adviseerde Stiho voor dit project Isovlas. Ook voor de gipsplaten had Stiho de oplossing in de vorm van circulair gips van Knauf. Martijn: “De eerste laag gips bestaat uit hergebruikt materiaal, de tweede laag is nieuw voor een mooie strakke afwerking.”
Kozijnen en deuren uit het ziekenhuis
Bob vertelt dat materialen voor het pand overal vandaan komen. “In de fundering is betongranulaat verwerkt. Het hulphout voor de bekisting hebben we hergebruikt in de wanden. En de binnenkozijnen en binnendeuren komen uit een vleugel van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Die hadden de juiste maatvoering. We kregen een aanbod voor kozijnen uit een ander gebouw, maar de maatvoering daarvan voldeed niet aan het huidige Bouwbesluit.” De geveldelen komen eveneens uit een bestaand pand. Een deel van de gevel deed ooit dienst als dakbeschot. En de mooie brede eikenhoutentrap in het pand komt uit een gebouw uit Lisse. Bob is trots op het eindresultaat. “We hebben volgens de planning vóór de bouwvak bouwkundig opgeleverd. Door goed samen te werken met alle partners staat er nu een pand met hergebruikte materialen dat bovendien meer energie oplevert dan het verbruikt.”
