Lezersvraag (& antwoord)
Hoe voorkom ik vochtbelasting in multiplex?
Vóór de montage Een goede bescherming tegen vocht begint vóór de montage. Zorg dat materialen schoon, droog, vlak en geventileerd worden opgeslagen.
Bewerken Bewerk multiplex met scherp gereedschap. Hierdoor blijven zaagkanten en freeskanten meer gesloten. Nadat je de panelen op maat hebt gezaagd, moet je de randen voorzien van ronde kantjes of een vellingkantje. Zet eventuele gapsof open gebreken dicht met een geschikt middel. Schuur de randen en behandel ze tweemaal met een goede randsealer. Schuur de randen daarna licht.
Gronden Gebruik je een multiplex zonder grondlaag of grondeerfolie? Grond de panelen dan na behandeling van de randen in hun geheel. Bij multiplex mét grondlaag of grondeerfolie is het advies om de randen voor te behandelen met grondverf, nadat je ze met randsealer hebt behandeld.
Aanbrengen Breng het plaatmateriaal zo aan dat goede ventilatie mogelijk is en onderhoud gepleegd kan worden. Vul direct na het aanbrengen de bevestigingsgaatjes met een geschikt middel en herstel de beschadigde grondlaag tot oorspronkelijke laagdikte. Werk de platen vervolgens af.


Jos Voorn
Productspecialist Bewerkingen
Welke plaat kies ik voor welke binnentoepassing?
Voor binnentoepassingen onderscheiden we platen voor constructieve en niet-constructieve toepassing.
Niet-constructief gebruik
Spaanplaat: Normaal, goedkoop spaanplaat is alleen geschikt voor droge, niet-constructieve toepassingen (geen zichtwerk).
MDF: MDF wordt met name gebruikt voor meubels, kasten, dagkantaftimmeringen en lijstwerk. ‘Gewoon’ onbehandeld/gegrond MDF is alleen geschikt voor droge toepassingen. De V313-variant onbehandeld/gegrond kan iets beter tegen vocht.
Constructief gebruik
Underlayment: Dit constructief multiplex met mes en groef wordt vooral voor vloeren, daken en wanden gebruikt.
Spaanplaat V313 (P5): Deze variant, met mes en groef, kan constructief toegepast worden in vochtige omstandigheden en bij niet-zichtwerk.
OSB: Je kunt OSB type 3 toepassen in een vochtige omgeving.
Greenprime/Hardhoutmultiplex: De voordelige wit gegronde multiplex voor binnen. De plaat is vooral geschikt voor timmerwerk, zoals wanden en plafonds. Liever een ongegronde plaat? Kies dan hardhoutmultiplex.
Peppelplex/Pepprime: Deze platen zijn opgebouwd uit populieren fineren met een fraai en glad geschuurd oppervlak. Ze zijn goed te bewerken en licht van gewicht. Peppelplex is ongegrond, Pepprime gegrond. Geschikt voor zichtwerk.


Marco Smolders
Category manager Hout & Plaat