OP BEZOEK BIJ VANDERSANDEN

E-Board: isolatie & steenstrips in één systeem

Familiebedrijf Vandersanden maakt al sinds 1925 stenen. Het bedrijf verkocht ze eerst alleen in België, maar bijna 100 jaar later in heel Europa. In gesprek met Guy Delsing, accountmanager bij Vandersanden, over E-Board. Hiermee renoveer én isoleer je in één keer een gebouw.

Guy Delsing, accountmanager bij Vandersanden, en John Veenstra, verkoper buitendienst Stiho-bouwplein Groningen.

Het E-Board-systeem is zo’n tien jaar geleden ontwikkeld door Vandersanden. Guy: “De E in E-Board staat voor ‘energiezuinig’. Het is een totaaloplossing om in één keer de gevel te isoleren en te renoveren. Het systeem bestaat uit een mal-gevormde EPS-plaat (geproduceerd door IsoBouw) die wordt bevestigd met schroeven en pluggen, PUR en compriband voor de afdichting. De steenstrips worden met een cementgebonden lijm bevestigd.” Toepassingen E-Board Vandersanden ontwikkelde E-Board in eerste instantie voor de renovatie. John zegt: “Er zijn in Nederland veel woningen die bijvoorbeeld energiezuiniger moeten worden gemaakt.” Guy vult aan: “Enkele jaren later bleek dat we er ook in de nieuwbouw zeer succesvol mee zijn, met name ook in de utiliteitsbouw.

Slank en lichtgewicht bouwen wordt steeds belangrijker, terwijl isolatiewaarden steeds hoger moeten zijn. Voor ontwikkelaars heeft elke m2 die je slanker bouwt, waarde. Dat maakt E-Board interessant. Funderingen hoeven niet meer zo zwaar te zijn.” Momenteel ziet John E-Board vooral terugkomen in dakopbouwen en aanbouwen, maar ook in transformatieprojecten. “Het E-Board wordt dan geplaatst tegen een stalen of houten frame. Het is dan niet nodig om aanpassingen te doen aan de fundering.” Bovendien is het mogelijk om elke gewenste steen als steenstrip te kiezen. Staand verband, liggend, voegloos, reliëfs in de gevel: alles kan – soms is er meer mogelijk dan met traditioneel metselwerk.

Het waterschapsgebouw in Coevorden, voor en na de renovatie met E-Board.

Verwerking & brandveiligheid Dat er E-Board verwerkt is in de gevel, is niet te zien. “De enige manier om erachter te komen, is door op de gevel te kloppen”, lacht Guy. “E-Board is door bijvoorbeeld het lichte gewicht ook goed te verwerken door zzp’ers. Komen ze bij Stiho voor E-Board, dan kunnen ze bij Vandersanden een opleiding volgen om het systeem te verwerken. Maar we leveren ook een heldere plaatsingshandleiding en zijn goed bereikbaar. Desgewenst komen we op locatie.” Kun je aan zo’n lichte omgeving wel iets ophangen? Dat is geen probleem, licht Guy toe. “Er zijn speciale pluggen waarmee je bijvoorbeeld buitenlampen – en zelfs overkappingen – bevestigt aan het binnenblad – niet aan het E-Board.” E-Board voldoet aan brandklasse B-S1, d0. Guy: “We werken er momenteel aan om brandregels van minerale wol tussen verdiepingen te ontwerpen en werken aan onbrandbare EPS.” Geen minimale afname Wil je E-Board bestellen, dan is er geen minimale afname. Guy: “We willen net als Stiho elke klant helpen – klein en groot. Onze slogan is ‘het mooiste maak je samen’ – en dat gaat verder dan producten leveren. Het gaat om goed advies en samenwerken.”

E-Board verwerken in het kort

  1. Je begint met een vlakke ondergrond.
  2. Je verlijmt de platen op de achterconstructie (dat kan kalkzandsteen, een baksteengevel of HSB zijn). Je kunt de gevel tot 2 cm uitvullen. Je laat dit dan een dag drogen.
  3. De dag erna zet je de platen vast met schroeven en pluggen, afgestemd op de ondergrond.
  4. Daarna kun je de steenstrips gaan verlijmen: je smeert de plaat en de strip in en verlijmt deze. Op de plaat zit een geleiding voor het mooi plaatsen van de steenstrips. De plek van de voegen is al aangegeven. Er zijn zowel rechte als hoekstrippen. Zo zie je niet of er echt metselwerk of een strip is gebruikt.

Was dit interessant? Deel het!

Meer leveranciers van Stiho leren kennen?

Terug naar inhoudsopgave

image