BOUWGROEP MOONEN VERWERKTE 23 KM ACCOYA

‘Onze vakmensen hebben het Accoya lat voor lat bevestigd’

Een hotel bouwen midden in coronatijd, onder het toeziend oog van de gemeente en dan ook nog eens 23 km hout nodig hebben voor een gevel die nog niet helemaal geëngineerd was. Bouwgroep Moonen houdt wel van een uitdaging.

Assistent-uitvoerder Corné de Wit en commercieel manager Bas Punte, beiden Bouwgroep Moonen. Projectleider Aga Gasanov staat niet op de foto.

Projectleider Aga Gasanov vertelt: “Het is een bijzonder project op een bijzondere locatie. Hoe vaak mag je bouwen pal naast Rotterdam Airport?” De opdrachtgever vroeg Bouwgroep Moonen een hotel te bouwen met een unieke gevel. In februari 2020 startte de bouw. Toen corona een feit was, besloot de opdrachtgever om een wijziging door te voeren op de plannen. Aga: “Het hotel moest coronaproof worden, dus werden er extra in- en uitgangen toegevoegd. Er kwam een extra trap. Ook op de bouwplaats hadden we te maken met de coronamaatregelen. Tot slot stelde de omgeving eisen. Zet je een kraan neer, dan moet je daar bijvoorbeeld een lamp op zetten vanwege het vliegverkeer.” Commercieel manager Bas Punte: “En dan hebben we het nog niet eens over de gevel.” Eisen aan brandwerendheid In het ontwerp van de architect bestond de gevel voor de helft uit Accoya en voor de andere helft uit planten.

Aga: “De wens van de opdrachtgever was om duurzaam materiaal te gebruiken voor de gevel – vandaar de keuze voor Accoya. In het voortraject gingen we met de opdrachtgever om tafel om de totale opbouw van de gevel te engineeren, onder andere vanwege de eisen omtrent brandveiligheid. De opbouw van de gevel is zo eigenzinnig, dat deze niet in de standaardcertificeringen voorkomt. We moesten dan ook een nieuwe certificering maken, maar voordat het zover was, kregen we veel vragen. Onder andere van de gemeente Rotterdam, die de lat hoog legt als het gaat om brandveiligheid. Zoiets kun je als aannemer niet alleen. We hebben Stiho meteen vanaf het begin ingeschakeld. We gingen om tafel met leveranciers, onderaannemers, adviseurs, constructeurs en de gemeente. Door onze kennis en kunde te delen, konden we op het vlak van brandveiligheid en constructie meerdere rapporten schrijven die de gemeente nodig had.”

“Voor een project als dit heb je alle partijen nodig: de gemeente, je onderaannemers, adviseurs, constructeurs én je leveranciers.”

‘Het Accoya zal op termijn mooi vergrijzen’

23 km Accoya In totaal is er 23 km Accoya verwerkt in de gevel. Bas: “Stiho reserveerde tijdig het hout dat we nodig hadden. Bovendien was het hout van A-kwaliteit, dat was hier de eis. Het is tenslotte het visitekaartje van het gebouw.” De timmerlieden waren enthousiast over het Accoya. Aga: “Het was vakwerk. Het Accoya werd bevestigd op cementgebonden beplating. Deze beplating moest op de juiste manier worden voorgeboord en gemonteerd in verband met de werking van de plaat. De timmerlieden legden daarna de Accoya-lat ertegenaan, boorden er één keer doorheen, boorden daarna het gat in de beplating op en vervolgens werd de lat in de achterconstructie bevestigd.

Plank voor plank, 23 km lang. Bovendien zitten de latten zo’n 8 mm van de gevel, waren er eisen aan onderlinge afstand en moesten de latten verspringend zijn. In de basis is Accoya makkelijk te verwerken, maar vanwege het ontwerp en de opbouw van deze specifieke gevel was het arbeidsintensiever.” Bas besluit: “Ik ben trots op de flexibiliteit van onze mensen – en dat zijn óók de onderaannemers – en onze samenwerking met alle partijen die een bijdrage hebben geleverd aan dit pand.”

Accoya: unieke houtsoort voor buiten

Accoya is een gemodificeerde en vrijwel foutvrije naaldhoutsoort die heel geschikt is voor buitentoepassingen. Accoya wordt gemaakt van de radiata pine. Omdat deze houtsoort van nature een lage duurzaamheid heeft, wordt hij gemodificeerd via een proces dat acetyleren heet. Onder vacuüm en druk wordt er azijnzuuranhydride in het hout gebracht en vervolgens wordt het restproduct azijnzuur weer uit het hout gehaald. Hierdoor krijgt het hout een aantal unieke eigenschappen: de duurzaamheid neemt aanzienlijk toe, het gaat bij een toepassing zonder grondcontact gegarandeerd 50 jaar mee, heeft een hoge dimensiestabiliteit, is onderhoudsarm, eenvoudig te verwerken én het is FSC®- en Cradle to Cradle Goldgecertificeerd. Bij Stiho hebben we vier ruwe kopmaten en twee profielen op voorraad, waarvan de langste 4.80 m is. Meer weten over Accoya? Vraag ernaar op je vestiging.

Was dit interessant? Deel het!

Nieuwsgierig naar andere interessante projecten?

Terug naar inhoudsopgave

image