Lezersvraag (& antwoord)

Waarom is een FSC®-certificering voor mijn bedrijf belangrijk?

Als aannemer krijg je steeds vaker de vraag om officieel duurzaam hout te leveren. De meest bekende houtkeurmerken zijn FSC® en PEFC™. Stiho kan je helpen om deze keurmerken te behalen. Hiermee laat je zien dat je duurzaam ondernemen belangrijk vindt – je kunt het bovendien laten zien op je website en bijvoorbeeld brochures. Voorheen werd certificeren gezien als een omslachtig proces met veel papierwerk. Dat is gelukkig niet meer het geval. FSC heeft namelijk de projectstandaard voor aannemers – de 40.006 – een stuk toegankelijker gemaakt. Daarmee is de noodzakelijke FSC-administratie met maar liefst 80% verminderd. Meer weten?

Wim Arnoldus

Eigenaar Bouwbinder B.V.


Wat kan of moet ik doen tegen stof bij werkzaamheden?

Sinds 17 januari 2020 moeten alle arbeidsmiddelen die gebruikt worden voor het slijpen, boren of bewerken van materiaal dat kwarts bevat, stofafzuiging hebben of een systeem van watertoevoeging. De inspectie SZW controleert hier streng op. (Fijn)stof is schadelijk voor je gezondheid, bovendien kunnen de boetes fors oplopen als je niet voldoet aan de wetgeving. Werkgevers moeten kunnen aantonen dat werknemers hun werkzaamheden gezond kunnen uitvoeren. Wat betekent dit in de praktijk? Als je werkzaamheden uitvoert waar (fijn)stof bij vrijkomt, dan moet je maatregelen nemen om de gevolgen te beperken. Het makkelijkste is dit door stofafzuiging bij de bron. Met andere woorden: sluit een goede stofzuiger aan op je machines. Alle machines die verkocht worden, hebben een aansluiting voor een stofzuiger. Welke stofzuiger je het beste kunt kiezen, hangt sterk van af van een aantal factoren, zoals welke werkzaamheden je uitvoert, hoe lang de werkzaamheden duren, wat voor soort stof er vrijkomt en hoe groot de ruimte is.

Slim werken Welke maatregelen kun je nog meer nemen?

  • Scherm ruimtes af met zeilen om verspreiding van stof te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar bij Stiho. Er zijn ook standaard ‘deuren’ hiervoor beschikbaar.
  • Zorg voor voldoende gecertificeerde P3 stofmaskers. Mocht er dan geen stofafzuiging zijn, dan voldoen deze ook aan de eisen.
  • Het belangrijkste: maak je medewerkers bewust van de gevaren van stof en hoe je deze gevaren zo veel mogelijk kunt beperken.

Vragen over dit onderwerp?

Hans Rochat

Category Manager IJzerwaren en Gereedschappen

Was dit interessant? Deel het!

Ook een vraag voor onze Stiho- en Giebels-experts?

Terug naar inhoudsopgave

image