Van links naar rechts: Erik Koremans (New Horizon), Steven Menijn (Universiteit Leiden) en Ruud Nieuwenburg (Stiho).

ALLEEN SAMEN KRIJGEN WE DE CIRCULAIRE BOUWECONOMIE OPSCHAALBAAR

‘In alle opzichten zijn circulaire bouwmaterialen een beter alternatief’

Midden in het centrum van Leiden staat het Arsenaal, een pand uit 1808 dat tot 1981 in gebruik was als kazerne. Daarna nam de Universiteit Leiden het in gebruik voor de Faculteit Letteren. Projectmanager en bouwkundige Steven Menijn wilde de materialen die al in het pand zaten, hergebruiken bij de renovatie in 2019-2020.

Het Arsenaal bestond sinds 1981 uit twee deelgebouwen: een bibliotheek in het ene gebouw en kantoren in het andere. In 2018 zijn de bibliotheken gecentraliseerd op een andere locatie en heeft de universiteit opnieuw gekeken naar de functie van het Arsenaal. Steven Menijn is projectmanager bij de Universiteit Leiden: “Beide deelgebouwen moesten via een trap met elkaar verbonden worden, we wilden veel kantoorruimte en een atrium met studieplekken. Ons streven was een nul-op-de-meter-gebouw dat zo circulair en duurzaam mogelijk gerenoveerd werd. Omdat ik New Horizon kende, hebben we hen benaderd. Zo kwamen we ook in contact met Stiho.” Oogsten uit eigen pand Erik Koremans van New Horizon: “Steven en ik hebben samen een oogstlijst gemaakt van alle materialen uit het Arsenaal die hergebruikt konden worden. Daarop stonden ook houten kozijnen en trapdelen die je nu op andere plekken terugziet.

De circulaire bouwmaterialen die de universiteit niet wilde gebruiken, gingen opnieuw de bouwkolom in via de partners van het Urban Mining Collective." Ruud Nieuwenburg, tot voor kort projectleider Urban Mining bij Stiho, vult aan: “Het geoogste hout hebben we spijkervrij laten maken, laten schaven en laten lakken door het Leger des Heils en DZB Leiden, een re-integratiebedrijf dat werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo is er ook sprake van social return. In totaal werd er 2.900 meter aan circulair hout gebruikt in het pand. Wat er nog meer aan hout nodig was, heeft Stiho hybride (zie kader, red.) geleverd.” Steven: “Door samen te werken met partijen als New Horizon en Stiho zie je dat het werken met circulaire materialen goed kan. Erik vult aan: “Inderdaad, circulair is in alle opzichten een beter alternatief. Circulair is niet duurder, het duurt niet langer en het is leuker én duurzamer! Materialen worden geleverd met minimaal dezelfde kwaliteit en dezelfde garantie."

Oud kozijnenhout: perfect om prachtige ‘nieuwe’ dingen mee te maken. Weggooien is niet nodig!

'We zien de stad als bron'

Impuls door COVID-19 Erik is van mening dat COVID-19 circulair bouwen een impuls heeft gegeven. “Iedereen wordt zich er steeds meer van bewust dat we milieubewuster moeten omgaan met de wereld. Dat betekent dat we moeten gaan bouwen met materialen die het milieu minder belasten. En we willen voor materialen minder afhankelijk zijn van import en veel meer gebruikmaken van de bebouwde omgeving. Wij zien immers de stad als bron. Er zijn genoeg donorgebouwen in eigen land. ” Ruud vult aan: “Circulariteit komt steeds hoger op de agenda, zowel bij opdrachtgevers als de overheid.

Dat heeft deels te maken met de MPG-norm (Milieu Prestatie Gebouwen) die steeds strenger wordt. In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn.” Maar, besluit Erik: “Om te komen tot een echte circulaire bouweconomie, moet iedere geleding in de bouwkolom meedoen. Van architect tot aannemer en van leverancier tot eindgebruiker. Als we ons samen volledig richten op waardebehoud in plaats van waardeverlies, gaan we nog veel meer meters maken.”

Het Urban Mining Collective

Bij het Urban Mining Collective (UMC) zijn 25 partners aangesloten, waaronder elf producenten en drie distributeurs, waaronder Stiho. Stiho is UMC-partner van het eerste uur. Dat het UMC impact heeft, bewijzen de 63 verschillende soorten circulaire producten die de afgelopen vijf jaar op de markt zijn gebracht. Het UMC is het grootste platform dat circulaire materialen kan bieden. Wil jij weten hoe je circulaire materialen kan inzetten? Neem dan contact met ons op.

Het Urban Mining Collective

Bij het Urban Mining Collective (UMC) zijn 25 partners aangesloten, waaronder elf producenten en drie distributeurs, waaronder Stiho. Stiho is UMC-partner van het eerste uur. Dat het UMC impact heeft, bewijzen de 63 verschillende soorten circulaire producten die de afgelopen vijf jaar op de markt zijn gebracht. Het UMC is het grootste platform dat circulaire materialen kan bieden. Wil jij weten hoe je circulaire materialen kan inzetten? Neem dan contact met ons op.

Hybride

Stel, je wilt als aannemer een X aantal circulaire houten delen bestellen bij Stiho. Hoe werkt dat? Erik: “Een voorspelbaar volume is belangrijk. In de vijf jaar dat New Horizon bestaat, behoren we inmiddels tot de top vijf grootste sloopbedrijven van Nederland. Wij weten op basis van onze ontmantelingservaring wat er in panden zit en zo hebben we dus data opgebouwd. Die data zetten we in om een voorspelling te doen over een vastgoedportefeuille. Dat vertalen we in een oogstkaart die we delen met onze partners. Zo weten zij precies wat zij hun klanten kunnen aanbieden. Samen met de partners in het Urban Mining Collective garandeert New Horizon beschikbaarheid van de bouwmaterialen. Zijn er voor een project onvoldoende circulaire materialen? Dan vult de partner in het collectief de order aan met nieuwe materialen. Dat noemen we een hybride levering. Zo krijgt de aannemer gegarandeerd wat hij bestelt.”

Ruud: “Circulair hout heeft een verhaal. Je ziet nog verbindingsstukjes of plekken waar scharnieren hebben gezeten. Dat is de charme ervan.”

Was dit interessant? Deel het!

Wil je weten hoe je circulaire materialen kan inzetten?

Vraag het jouw contactpersoon bij Stiho of neem contact met ons op.

Terug naar inhoudsopgave

image