DOLF KUIPERS RENOVEERT COMPLETE 19e-EEUWSE WONING

‘Van timmerman tot uitvoerder: als zzp’er ben ik het allemaal’

Wie in Paterswolde over de Hoofdweg rijdt, kan niet om het project van Dolf Kuipers heen. Er staat namelijk letterlijk een half huis. Dolf renoveert deze 19e-eeuwse woning tot een energieneutraal woonhuis.

Dolf Kuipers (49) is timmerman en werkt sinds 1995 in de bouw en sinds 2010 als zzp’er. Een bestaan als zzp’er biedt niet de zekerheid van een baan in loondienst, maar Dolf zou niet anders willen. “Ik houd van de vrijheid, ik neem projecten aan die ik leuk vind.” Eén van die projecten is dit woonhuis in Paterswolde. Het pand komt uit de 19e eeuw en was toe aan renovatie. De huidige eigenaren vroegen KvdK architectuur om een ontwerp te maken. Dolf werkt vaker samen met deze architect en kreeg het project gegund. Een half huis Dolf deed nog niet eerder een project van deze omvang. De woning bestond uit een voor- en achterhuis, alleen het voorhuis is blijven staan. Dat was onder andere een verplichting vanuit de gemeente vanwege het beschermde dorpsaanzicht. Op de plek van het oude achterhuis ligt nu de wapening voor de fundering. Er wordt namelijk 85 m² woning aan het voorhuis gebouwd – nagenoeg luchtdicht.

Verder moest er een nieuwe schuur gebouwd worden, werd er een 60 m² grote woning - die ook nog op het terrein stond – gesloopt, evenals een overkapping. Als de woning weer compleet is, gaat Dolf ook het dak zelf maken. Tips voor collega-zzp’ers Hoe pak je zo’n groot project als zzp’er aan? Dolf: “Zo’n groot project kun je niet in je eentje doen. Je moet veel regelen, van het grondverzet tot het betonwerk. Ik had groot materieel nodig om het achterhuis te slopen. En dan hebben we het nog niet over de constructeur en collega-zzp’ers die ik er ook bij betrokken heb. Voor dit project ben ik projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider en timmerman ineen. Vooral in de planning gaat veel tijd zitten. Mijn eerste tip zou dan ook zijn om er in een zo vroeg mogelijk stadium collega-zzp’ers bij te betrekken.”

'Nu ik via de Stiho Bestel app kan bestellen, is een order plaatsen zo gebeurd'

Netwerk is belangrijk Dolf heeft een goed netwerk. “Daarin investeren is belangrijk. Dat je mensen hebt met wie je een goede band hebt en op wie je kunt rekenen. Ik hoef gelukkig maar een belletje te plegen en het is geregeld. Goed met elkaar omgaan is belangrijk. Dat je niet meteen boos wordt als iets een keer niet lukt bijvoorbeeld.” Durf te vragen Nog een tip van Dolf is om niet alles zelf te willen doen. “Voor alles wat ik niet kan, vraag ik andere mensen om hulp. Alleen met elkaar kunnen we deze klus klaren. Ik ben timmerman en geen stukadoor, dus die huur ik in. En constructeur ben ik ook niet, dus daar vraag ik een expert voor.”

Bestellen via de app Voor dit project heeft Stiho al het hout geleverd, de gevelbekleding (VäriWood), isolatie en gevingerlaste delen van zo’n 9,5 meter lang, 38x284 cm. Deze delen verwerkt Dolf in de kap. “Ik ben al jaren vaste klant bij Stiho-bouwplein Groningen. De mensen zijn er aardig en ze hebben een goed assortiment. En nu ik via de app kan bestellen, is een order plaatsen zo gebeurd. Dat scheelt veel tijd; bellen hoeft niet meer. Dolf besluit: “Het belangrijkste als zzp’er? Helder blijven nadenken, van alles een beetje afweten en je vooral niet gek laten maken. Dan kun je alles aan.”

Dolf Kuipers (links) en John Veenstra (Stiho-bouwplein Groningen).

DE BOUW TWEE EEUWEN TERUG

Het pand dat Dolf renoveert, bestond uit een voorhuis en een achterhuis. Het voorhuis staat aan de weg en bevat een kelder. Zo’n 200 jaar geleden werd in het voorhuis vaak een bedrijf gevestigd. De mensen woonden dan in het achterhuis. Bij boerenbedrijven werd soms een nieuw huis – het voorhuis – dwars op de schuur gebouwd, of dwars op het oude huis. In Amsterdam zie je aan de grachten nog veel fraaie voorbeelden van voorhuizen: ze zijn smal (maar heel diep), omdat je als eigenaar belasting moest betalen over de breedte van je pand. Achter het voorhuis werd dan een achterhuis gebouwd dat uitkwam op een binnentuin, zodat er toch voldoende daglicht het huis in kwam.

Was dit interessant? Deel het!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Terug naar inhoudsopgave

image