Lezersvraag (& antwoord)

Wanneer gebruik je een gewone schroefmachine en wanneer een slagschroefmachine?

Een schroefmachine heeft een instelbare slipkoppeling, een boorstand en twee instelbare mechanische toeren. De instelbare slipkoppeling is bedoeld om nauwkeurig mee te schroeven. Als de verzonken kop van de schroef het onderliggende materiaal volledig raakt, dan slipt de machine om te voorkomen dat de schroef te ver het materiaal in draait. Wanneer je een grote schroefdiameter wilt inschroeven, kan het zijn dat de machine al te veel weerstand heeft, voordat de schroef volledig in het hout zit. Je moet de slipkoppeling dan zwaarder instellen. Een schroefmachine heeft twee standen. Stand één (lagere snelheid) is meer geschikt om te schroeven, stand twee (hogere snelheid) is meer geschikt om te boren. Als je regelmatig grote schroeven wilt verwerken, is een slagschroevendraaier de aanschaf absoluut waard.

Een slagschroefmachine heeft een slagkop die de kracht levert. Zelfs bij het gebruik van grote schroeven zal de motor niet méér stroom vragen van de accu. Dit voorkomt overbelasting op zowel de motor als op de accu. Slagschroevendraaiers zijn daarom meer geschikt voor grotere schroefdiameters en zware (houtdraad)bouten. Slagschroevendraaiers hebben geen (instelbare) slipkoppeling.

Boor-/schroefmachine

  • Geschikt voor gewoon schroefwerk
  • Twee standen instelbaar toerental
  • Geschikt voor (licht) boorwerk

Slagschroefmachine Artikelnummer 340889

  • Specifiek voor montagewerk
  • Geschikt voor grotere schroeven

Jeroen Stenger

Productspecialist IJzerwaren en Gereedschappen


Er zijn zo veel verschillende folies. Hoe kies ik de juiste?

Er zijn veel soorten folie. We zetten ze voor je op een rij én helpen je met de Stiho Foliewijzer. Een dampremmende laag, dampscherm of een dampdichte folie voorkomt dat isolatie in een constructie vochtig wordt door damptransport vanuit binnenshuis. Deze laag breng je dan ook aan de warme zijde van het gebouw aan. De laag moet geheel gesloten zijn door het aanbrengen van tape over naden, aansluitingen en doorgangen. Het verschil tussen deze drie vormen is de weerstand tegen de dampstroom (dampdiffusie). Dampdoorlatende waterkerende folie doet juist het tegenovergestelde: deze laat damp die in een constructie gekomen is, door. Deze pas je altijd toe aan de buitenzijde van de gevelconstructie. Doordat de folie waterkerend is, kan er geen nieuw vocht van buitenaf in de constructie komen. Ook hier is aanbrengen van tape essentieel.

Spinvliesfolie is ook een dampdoorlatende waterkerende folie. Deze heeft nóg betere eigenschappen voor wat betreft dampdoorlatendheid en stevigheid. Je mag de spinvliesfolie wel toepassen op de gevel en op het schuine dak (>15-graden-helling). Naast het afplakken van de naden en doorvoeringen moet je bij het gebruik van tengels ook tengelband toepassen.

Renzo van Vliet

Category Manager Bouwmaterialen

Met de Stiho Foliewijzer bepaal je in drie stappen eenvoudig welke folie en tape het meest geschikt zijn voor jouw toepassing:

  1. Gebruik ik de folie voor een dak of gevel?
  2. Gebruik ik de folie binnen of buiten, oftewel aan de warme of de koude zijde?
  3. Waar wordt de folie voor gebruikt?

Renzo van Vliet

Category Manager Bouwmaterialen

Was dit interessant? Deel het!

Ook een vraag voor onze Stiho- en Giebels-experts?

Terug naar inhoudsopgave

image