WEERSONAFHANKELIJK, EFFICIËNT EN KOSTENBESPAREND

‘We gaan steeds meer in prefab denken’

Door krapte op de arbeidsmarkt én de behoefte om efficiënter te bouwen, groeit de vraag naar prefab-materialen. Dat merken we ook bij Stiho. Ivo van Berkel, accountmanager bij Stiho, vertelt samen met klant BVR Bouw over de voordelen en de mogelijkheden van prefab.

V.l.n.r. Ivo van Berkel (accountmanager Stiho), uitvoerder Ton-Pierre van Eekeren en projectleider Ben van Es.

In Roosendaal is BVR Bouw bezig met het project Ambachtshoven, waar veel gebruik wordt gemaakt van prefab-materiaal. “We bouwen 29 rijwoningen, vier twee-onder-een-kapwoningen en elf appartementen”, vertelt Ben van Es, de projectleider. “Wij kennen Stiho al langer, maar het was voor ons nog onbekend wat zij prefab konden leveren. Toen Ivo ons tipte over onder andere prefab-stelkozijnen en -gootconstructies, zijn we direct samen om tafel gaan zitten.” Ivo: “De markt is nu echt de omslag aan het maken naar meer prefab. Waar tot voor kort 90% van onze handel naar onbewerkt hout en plaat ging, krijgen we nu steeds vaker de vraag om materialen voor te bewerken en prefab aan te leveren.”

‘Prefab first’ “Waarom we veel gebruikmaken van prefab? Zodat ons bouwplaatspersoneel sneller kan monteren en minder zwaar hoeft te tillen”, vertelt Ben. “Doordat we prefab bestellen, hebben we op de bouwplaats minder mensen nodig, het materiaal wordt immers al vooraf in de fabriek in elkaar gezet. Ook is het kostentechnisch voordeliger en de kwaliteit gaat vooruit, omdat het gebouwd wordt onder perfecte omstandigheden.” “Bij ons is het uitgangspunt inmiddels ‘prefab first’, tenzij we tijd en ruimte hebben om het zelf op te pakken. Daarin maken we flexibele keuzes. Betonnen wanden, daken en funderingen zijn bij ons standaard prefab”, vervolgt Ben. “Stiho heeft de prefab-goten en -stelkozijnen geleverd, maar ook prefab-onderdelen als voorbewerkte muurafdekkers.”

De prefab-stelkozijnen die Stiho leverde zijn voorzien van een kunststof rand, zo zijn ze goed beschermd tegen vocht.

Eigen machinale Ivo: “Stiho kan alles wat met hout te maken heeft in principe prefab leveren. Denk aan gevelbekleding, bewerkt plaatmateriaal en natuurlijk de daken. Dit doen we via onze eigen machinale en bij grotere aanvragen met onze vaste partners. Wat we uiteindelijk maken begint vaak met een idee of vraag vanuit de aannemer. We gaan vervolgens samen om tafel en adviseren de meest efficiënte oplossing met zo min mogelijk kosten aan de voorkant.” Ben: “Stiho adviseerde ons voor dit project om de gootconstructie prefab te maken en de kozijnen te voorzien van kunststof randen, om ze te beschermen tegen vocht. Zo’n frisse blik van een externe partij is prettig. Op die manier kunnen we ons plan finetunen.”

Fan van prefab Ivo: “Tegen de klant wil ik zeggen: stel ons vooral de vraag, we kijken samen naar wat kan en slim is en zijn daarin heel transparant. Wij delen onze kennis graag, bijvoorbeeld op relatiemiddagen, maar ook op de bouwplaats.” Uitvoerder Ton-Pierre vult aan: “Ik heb Ivo gevraagd of hij onze medewerkers eens kon informeren over de mogelijkheden. Die kennis is heel erg welkom, de prefab-werken maken ons bouwproces veel efficiënter. Wij zijn fan”, lacht Ton-Pierre.

Was dit interessant? Deel het!

Benieuwd welke prefab-bewerkingen Stiho allemaal kan leveren?

Vraag het jouw contactpersoon bij Stiho, of neem contact met ons op.

Terug naar inhoudsopgave

image