OP BEZOEK BIJ RUBI

‘Met een goede tegelsnijder maak je (kilo)meters’

Van goed gereedschap merk je niet dat het er is, zeggen ze bij RUBI. Deze maker van tegelzettersgereedschap doet er alles aan om de klant te helpen zijn project zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren.

In 1951 richtten twee broers, allebei tegelzetters, samen met hun neef in de Spaanse plaats Rubí het bedrijf RUBI op. Zij hadden een nieuwe manier gevonden om een tegel recht in te krassen met een spijker en twee geleiders. Vanuit de schuur zetten ze een productielijntje op voor machines. Op de bromfiets werden de bestellingen naar de klanten rond Barcelona gebracht. Ze werkten hun idee verder uit en besloten ermee naar de beurs te gaan, waar ze een prijs voor innovatie wonnen. Het bedrijf groeide en de rest is geschiedenis. Het huidige hoofdkantoor van RUBI is gevestigd in de oorspronkelijke fabriek. Het is nog altijd een familiebedrijf. RUBI levert niet meer alleen tegelsnijders, maar ook elektrische zaagmachines, (diamant)zaagbladen en andere tegelzettersbenodigdheden.

Producten van Europese bodem Engbert Broekman, directeur van RUBI Benelux, Duitsland en Oostenrijk: “Onze tegelzettersgereedschappen zijn van Europese makelij. Dat vinden we belangrijk. We produceren zo veel mogelijk lokaal, als het kan met lokale grondstoffen. Dat scheelt transportkosten en is beter voor het milieu.” Voor elk probleem een oplossing Engbert: “In ons technology centre werken we continu aan innovaties. Wát de tegelzetter ook wil snijden of zagen, we hebben er een oplossing voor. Van Belgisch hardsteen tot glas en van marmer tot 2 cm volkeramisch. Eén van onze innovaties die we samen met TNO hebben ontwikkeld, is een zaagmachine waarmee je stofarm kunt zagen. Daarnaast werken we samen met tegelleveranciers als Mosa, diverse lijmleveranciers en met andere tegelgerelateerde bedrijven zoals wedi. Zo maken we samen onze producten steeds beter voor de tegelzetter.”

Wist je dat... ... de best verkochte tegelsnijder die van 1.30 meter is?

Samen met de klant aan de slag Als een tegelzetter voor het eerst met RUBI producten groot formaat tegels gaat snijden van bijvoorbeeld 3 bij 1 meter, dan geeft RUBI adviezen om dit goed en makkelijk te kunnen verwerken. Accountmanager Ruben Telleman: “We vinden het belangrijk om onze kennis te delen, zodat de klant zijn project zo goed en efficiënt mogelijk kan uitvoeren. Daarom gaan we regelmatig samen met de klant aan de slag.”

Kilometers snijden Een tegelsnijder lijkt misschien een eenvoudig product, maar is dat niet. Engbert: “Onze tegelsnijders maken gebruik van verschillende technieken. De meeste tegelsnijders werken met kogellagers, maar waar de ene bijvoorbeeld een dubbelzijdige kogellager en een breekkracht van 1500 kg heeft, werkt de andere met glijbussen en weer een andere heeft een in hoogte verstelbaar snijwieltje. Met één hand kun je snijden én breken. Neem nou een snijwieltje, daar zit zo veel techniek achter. Er is veel tijd en energie in gestoken om het perfecte wieltje te ontwerpen dat kilometers kan snijden. Verkopen we daardoor minder snijwieltjes? Zeker. Maar we willen het beste wieltje verkopen dat er is. Dáár gaat het om. Aan snelle verkoop doen we niet.”

Was dit interessant? Deel het!

Meteen het assortiment van RUBI bekijken?

Terug naar inhoudsopgave

image