DE NIJS CASTRICUM BOUWT HORECAPAVILJOEN IN AMSTERDAM

De Vondeltuin: duurzaam initiatief

Werkvoorbereider Frank Bakker was nét op tijd klaar met de verbouwing van horecapaviljoen Vondeltuin in Amsterdam, want op 1 juni mochten ze open en het beloofde mooi weer te worden. Een gesprek over duurzaam bouwen.

Frank: “Voor dit project – het vervangen van de oude Vondeltuin – schreef de gemeente een prijsvraag uit onder architecten. De winnaar, DOOR architecten, wilde dit project graag met ons uitvoeren.” Opdracht: bouw zo circulair mogelijk Het Werkmanshuisje dat op het terrein staat, werd van oudsher gebruikt om het park te onderhouden. Het was aan vervanging toe en is weer helemaal opgeknapt. De oude bebouwing moest gedemonteerd worden en er moest een nieuw paviljoen voor in de plaats komen, dat zo duurzaam mogelijk was gebouwd. Frank vervolgt: “Het streven was om vooral circulaire materialen te gebruiken, maar dat is niet voor 100% gelukt. Om sommige circulaire materialen geschikt te maken voor hergebruik, is er namelijk wel wat arbeid nodig.

Daarnaast kom je andere uitdagingen tegen. Zo moest het spanthout voldoen aan een bepaalde sterkteklasse – C24 – én we hadden bepaalde maatvoeringen nodig: 14 x 27 cm. Bij circulair hout ga je uit van sterkteklasse C18. We moesten dus één trapje omhoog. Om in sterkteklasse C24 te kunnen komen, moest de kopmaat vergroot worden en dat zou niet passen in het ontwerp. Om de kopmaat van 14 x 27 cm te behouden, hebben we samen met Stiho gekeken naar een duurzaam alternatief dat voldeed aan de juiste sterkteklasse. Dat vonden we in vers gezaagd Douglas, afkomstig uit de productiebossen van Staatsbosbeheer op de Veluwe. Ingenieursbureau Evan Buytendijk, waar Stiho veel mee samenwerkt en die betrokken zijn bij FSC®-certificeringen, heeft op locatie al het hout gekeurd.”

‘Het vers gezaagde Douglas is afkomstig uit de productiebossen van Staatsbosbeheer op de Veluwe’

Urban Mining Collective Het oude pand werd niet gesloopt, maar gedemonteerd. Frank: “De bruikbare materialen hebben we opgeslagen en hergebruikt. Uit een Dekamarkt in Noord-Holland kwam vervolgens nog goed balkhout dat we konden gebruiken. Zoiets is goud waard!” De Nijs maakte een oogstlijst waarop ze aangaven wat ze nodig hadden voor het project en zo kwamen ze terecht bij New Horizon, waarmee Stiho samen in het Urban Mining Collective zit. Duurzaam werken is anders denken “Duurzaam werken vraagt om een andere denkwijze. Je bent wat meer afhankelijk van wat er geoogst wordt en daarnaast wil je zo min mogelijk afval produceren. Als materialen en afval ook maar enigszins kunnen worden hergebruikt, slaan we ze op voor hetzelfde project of andere projecten die we uitvoeren.

Een ander voorbeeld van anders denken is dat we alternatieven moesten zoeken voor producten die op de rode lijst stonden – materialen die we niet mogen gebruiken. Eén van die materialen was de lijm die we altijd gebruiken voor kozijnen. Die hebben we vervangen door ouderwetse houtlijm. En waarom ook niet? Dat werkte vroeger goed en nu nog steeds.” Echt circulair bouwen is nog een uitdaging, vindt Frank. “Hoe meer circulair materiaal er op voorraad ligt, hoe makkelijker het wordt. Je kunt dan altijd gewoon naar je groothandel. Zoals Stiho nu al doet. En in de ideale situatie zijn die materialen dan ook allemaal gekeurd en zijn er standaardmaten. Het gaat al de goede kant op, maar ik zou nog veel meer circulaire materialen willen zien!”

CIRCULAIR BOUWEN DOEN WE SAMEN

Circulair denken heeft pas zin als je het omzet in daden. Dat betekent bij Stiho dat we circulair bouwen voor iedereen toegankelijk maken. We maken het beste van vroeger nú weer van nut. Een slot blijft een slot. Of gebruikt hardhout wordt een nieuw kozijn. Met minimaal dezelfde garantie, standaarden en kwaliteiten als een nieuw product. Gewoon voor dezelfde prijs. Maar met minder CO2 en méér waarde. Zo blijven we verder werken aan de mogelijkheden voor onze branche. Circulair bouwen, daar gaan we samen voor. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak.

BEKIJK HIER HET FILMPJE OVER CIRCULAIR BOUWEN:

Was dit interessant? Deel het!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Terug naar inhoudsopgave

image