TOTAAL BOUW MADE HERSTELT MONUMENTALE WOONBOERDERIJ IN OUDE GLORIE

'Van niets iets maken, daar zit onze passie'

In het Brabantse Oosterhout staat midden in de stad de prachtig gerenoveerde Vlaamse schuur waar Totaal Bouw Made ruim 1,5 jaar met hart en ziel aan heeft gewerkt. Gemakkelijk was dit project niet, maar dat vindt Berny Verhaard, mede-eigenaar van Totaal Bouw Made, eigenlijk wel het allerleukst.

Normaal gesproken gaat de redactie van Stiho Magazine naar het project toe, maar vanwege de maatregelen rond het coronavirus vindt dit interview plaats via Microsoft Teams. Zo zitten we – weliswaar op afstand – toch samen aan tafel. Berny is een oude rot in het vak, sinds 1989 werkt hij in de bouw als projectleider. In 2008 begon hij voor zichzelf. De 12 medewerkers van Totaal Bouw Made werken voor gemeentes, bedrijven en particulieren, vooral in de regio rond Made. De Vlaamse schuur: een monument “We willen onze klant zo veel mogelijk werk uit handen nemen. Zo kunnen wij ook het tekenwerk doen. Vaak is dat wenselijk, omdat het soms wel lijkt alsof vooral de complexe werken op ons pad komen”, lacht Berny. “De Vlaamse schuur is op meerdere vlakken een mooie uitdaging.”

De opdrachtgever gunde Totaal Bouw Made de opdracht, omdat deze tevreden was over een eerder werk dat TBM gedaan had: de Mariakerk in Oosterhout, die werd getransformeerd tot kantoorpand. De opdrachtgever kocht de grond en alle panden naast de Mariakerk, waaronder de Vlaamse schuur. “Van de schuur was niet veel over, die stond op instorten. De oorspronkelijke eigenaar had het pand verwaarloosd, omdat het op de nominatie stond gesloopt te worden om zo plaats te maken voor een appartementencomplex. De gemeente greep echter in en gaf aan dat het ging om een gemeentelijk monument en dat de schuur gerestaureerd moest worden. We hebben het pand toen eerst veiliggesteld, zodat het niet verder kon instorten. Van niets iets maken, daarin zit mijn passie.”

‘Alles in dit project was maatwerk, Stiho heeft ons daar echt bij geholpen’

Nieuwe elementen in oude stijl Een landschapsarchitect had het tekenwerk in grote lijnen uitgewerkt, Totaal Bouw Made heeft de maatvoering in detail verder uitgewerkt. “Dat was complex, omdat er in de Vlaamse schuur een aantal hoogteniveauverschillen zitten. De entree is hoger dan de toiletruimte een paar meter verder. En weer verderop is de ruimte weer hoger. Dat vraagt om goed tekenwerk, ook omdat er vloerverwarming moest komen in de verdiepingsvloer. Dit was moeilijk vanwege de vele hoogteverschillen. Alle vloeren zijn in hout (zichtwerk) uitgevoerd, zodat verslepen erg moeilijk was. Het hout konden we ook alleen op het werk op maat zagen, omdat het precisiewerk was vanwege de afwijkende maten overal. Zo is het dakbeschot bevestigd op boomstammen, die allemaal anders zijn van maatvoering.”

De architect gaf aan welke materialen hergebruikt moesten worden. Maar al gauw bleek dat veel materialen dusdanig waren aangetast door houtrot, boktorren en houtwormen waardoor hergebruik vaak niet mogelijk was. “Een aantal authentieke spanten hebben we wel kunnen conserveren”, vertelt Berny verder. “De nieuwe elementen hebben we in oude stijl verwerkt, zoals de kapconstructie. Vroeger werden boomstammen zoals ze waren van top naar stam gebruikt, dus van smal naar breder uiteenlopend. Er waren meer bijzonderheden. Zo moest het dakbeschot worden gemaakt van populierenhout, is er eiken gebruikt voor de balklagen en de verdiepingsvloer, Douglas zwarte vlotdelen voor de gevel, speciaal gemixte gevelstenen aan de plint van de woning en de schoorsteen, en is er in de vloeren en wanden ecologische isolatie gebruikt.”

Berny Verhaard: “De Vlaamse schuur was op meerdere vlakken een mooie uitdaging.”

Kennis en kunde via partner Berny: “We hebben daarom meteen in de beginfase Stiho betrokken bij het project, omdat we een partner nodig hadden die ons kon helpen om aan deze bijzondere materialen te komen. We werken al lang samen en kunnen op ze bouwen, zeker als het gaat om materiaalkennis. Met name het populierenhout was een uitdaging. Stiho leverde dit aan ons. Het werd teruggedroogd, geschaafd, voorzien van mes en groef en werd toen bij ons geleverd. Hiervoor heb je niet alleen knowhow nodig van het hout, maar ook van afvalrisico’s wegens het spinthout dat in populieren zit. Voor de stenen gold hetzelfde. Stiho ging voor dit project samen met ons en onze opdrachtgever naar stenenfabriek Vogelenzang. Zij maakten een sortering op maat. Doordat Stiho de kennis en kunde in huis heeft, hebben wij dat daarmee ook. Zo’n partnerschap is onmisbaar bij een dergelijk project.”

WAT IS EEN VLAAMSE SCHUUR?

Vlaamse schuren kom je vooral tegen in Noord-Brabant en in Antwerpen. Ze werden na de middeleeuwen vaak gebruikt door boeren, als opslagruimte voor hun materialen, het hooi, maar ook om het vee te stallen. Sommige Vlaamse schuren zijn wel een paar honderd jaar oud.

ECOLOGISCHE ISOLATIE EN KLIMAATFOLIE

Voor de Vlaamse schuur is een natuurlijke en ecologische isolatie gebruikt. In de wanden gaat het om een flexibele houtvezel isolatie en in de vloeren om kokosvilt. Daarnaast is er voor de wanden klimaatfolie gebruikt. Het grote voordeel van houtvezelisolatie is dat het in de winter isoleert tegen koude en in de zomer tegen de warmte. Dat zorgt voor een prettig leefcomfort. De toepassing van kokosvilt onder de cementdekvloeren zorgt voor een reductie van contactgeluid, voor trillingsdemping en het voegt thermische isolatie toe.

Authentieke spanten worden gecombineerd met nieuwe eiken delen

Was dit interessant? Deel het!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws

Terug naar inhoudsopgave

image