Lezersvraag (& antwoord)

Kan ik zaagbladen laten slijpen en repareren?

Door je gereedschap in topconditie te houden, blijft je werk van topkwaliteit. Het regelmatig laten slijpen van je zaagbladen verlengt de levensduur en het gebruiksgemak. Op een van de Stiho-bouwpleinen kun je je gereedschap laten slijpen. Het gaat dan langer mee, je werkt makkelijker en nauwkeuriger. Dat geldt zeker ook voor zaagbladen. Als je een zaagblad hebt dat één of meer tanden mist, dan worden deze gelijk op een professionele manier bevestigd. Dat is altijd goedkoper en efficiënter dan een nieuw zaagblad kopen. De Stiho-bouwpleinen werken samen met Leitz Slijpservice. Het te slijpen gereedschap wordt op een vaste dag opgehaald. Een week later ligt dit weer vlijmscherp voor je klaar.

Danny Wielders

Giebels specialist Stiho-bouwplein Haarlem Waarderpolder


Wat is projectcertificering volgens de FSC® standaard?

Sinds 1 februari 2020 is de vernieuwde standaard voor projectcertificering van het FSC-keurmerk van kracht. In de voormalige projectstandaard kon je als aannemer kiezen voor projectcertificering in plaats van bedrijfscertificering. Deze was toegespitst op een enkel project: een vluchtige en kostbare manier van certificeren. Kostbaar omdat de certificering alleen geldig was voor dat specifieke project, waarbij de betrokkenheid van de certificerende instantie groot was. Hierdoor lagen de certificeringskosten op een project hoger dan die van een bedrijfscertificering voor een heel jaar.

Vernieuwde standaard In de vernieuwde projectstandaard is continue certificering mogelijk. Deze biedt als het ware een bedrijfscertificering en als onderneming ben je gecertificeerd om meerdere projecten onder het FSC-keurmerk uit te voeren. Lagere administratieve last De administratieve last is ook lager. Met voldoende onderliggende stukken, zoals het bestek, de tekeningen en een calculatie van het benodigde volume, kun je aan het eind van het project een zogenaamde projectverklaring afgeven. Projectcertificering alleen voor hoofdaannemer Projectcertificering is alleen voorbehouden aan bouwbedrijven die het project direct opleveren aan de opdrachtgever. Als je als onderaannemer bijvoorbeeld de afbouw verzorgt op een bouw, kan je helaas geen gebruikmaken van projectcertificering. De reden hiervoor is dat alle schakels in de keten vóór de laatste schakel duidelijk traceerbare FSC-claims moeten afgeven. Dit om de betrouwbaarheid van het systeem te kunnen borgen. En in deze keten wordt de hoofdaannemer door FSC International als laatste stap gezien. Onderaannemers certificeren gewoon volgens de bekende 40.004 standaard. Stiho kan jou helpen met het behalen van FSC project- of bedrijfscertificering. Meer weten of direct aansluiten? Bekijk de mogelijkheden van de Stiho FSC® Netwerkclub.

Jasper van den Hoed

Category manager hout & plaat bij Stiho

Was dit interessant? Deel het!

Ook een vraag voor onze Stiho- en Giebels-experts?

Terug naar inhoudsopgave

image